AdaM ZaQuaN

AdaM ZaQuaN

Thursday, December 17, 2009

So hari ni berakhirlah tahun 1430 hijrah kita, huhuhu… setahun dah habis, tapi apa yang dah kita buat erk? nak kena muhasabah balek nampaknya. So seperti biasa, seeloknya di baca doa akhir tahun dan doa awal tahun untuk menyambut kedatangan tahun baru ini. Bersemperna tahun baru kali ni, aku sertakan skali doa akhir dan awal tahun di bawah.


DOA AKHIR TAHUN HIJRAH


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.




DOA AWAL TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.











SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH

"Ya Allah...
 Tunjukkan kepada kami yang benar
dan
jadikan pilihan kami mengikuti yang benar itu.
Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar dan permudahkan kami meninggalkannya."


Wednesday, December 9, 2009

SPM 2009

Today kene datang school coz...turn....i jage budak2 pekse....nasib sampai kol 12 jerk.....

Saturday, December 5, 2009

checkup.....15 weeks

Today aku ade appt dgn Doc Shukiman kol 10am....
emmm aku g sorang ler..coz En.Madno xdapat nak anto..lagipon aku xksah..coz aku suh die pos dak Adam tu kt kg..kalau x.....haru biru bilik doc tu die buat.....
lalaalalaaaa.....cukop la sekali aku bwk die g without papa die....tobat dah aku..hehehe

ha..nak story skit...
ala....mase aku preggy adam dulu lagi sadis tau korang....7 bulan beb 7 bulan tu....aku kene lagik g course..dgn perut over limitt xleh tahan aku kendong beg besau naik komuter g kl...iskkk cube ko bayangkan...
tmpat full pulak sume org offer aku duduk...lagila syahdu aku ngase....uwaaaaaaa......mase tu En Madno xleh nak hantor aku...dan mmg mase aku prggy adam die teramat la bz nyer...jarang2 sangat die ikot aku g jumpe doc....tp aku faham...die keje kan....
sambung lagi...
mggu depan tu pulak kene course lagik ket genting pulak....
aisey....aku nak nagis ko tau x...aku bygkan naik skyway tu mesti xlarat nak bawak aku.....
tp aku kuat kan jugak....dalam hati aku mcm doa aku bace...
kehkehekeh...nape aku xbawak kete...?
alassan paling utama ialah...
perut aku dah cecah stereng kalau tarik kusi ke depan....kalau xtarik xsampai pulak kaki aku...so...utk tidak membahayekan kesihatan aku nak public transpot...

iskk panjang pulak aku membebel kan....

ok berbalik pade cite chekup tadik....
aku sampai ade 4 org menunggu sebelum aku..coz doc ade emergency....so kene la sabor...
akhirnyer sampai gak turn aku around 11 lebih gitu...
lame tol aku tggu..tp xla selame kan doc Intan..
iskkk...aku ni excited benau nak tau jantina baby....
mase doc scan tu...

"doc baby ape ekkk...hehehe"
"iskkk awal betol awk nak tau zila.."
"memang saye nak tau sangat2 ni doc..."
"emmmrmmm......"
"rase2..macam...tot!"
"ha...!...."
"nape..zila"
"ermmmmm yer ke doc...."
"ala awal lagi ni...tggu bulan depan yer kite confomkan betol2...yea"
"... :(.... ok"
ape lagi aku nak cakap.....ekkk...tggu jer la confirmation next month....
ya Allah..sesungguhnyer hanya engkau yang maha berkuase...amin.


my baby, 15 weeks .....

My baby's crown-to-rump length is approximately 4 inches and now weighs approximately 1.75 ounces.
My baby is close to the size of a softball and  can easily tell that i'm pregnant now!
I can probably feel my uterus about three to four inches below my bellybutton.

Friday, December 4, 2009

Jalan lagi....



Destinasi kami seterusnyer ialah otw to Lumut....
Here we comeeeeeee......
jenjalan dulu the whole day...ingat nak singgah pangkor tp mcm bosan pulak kan coz dah pegi byk kali....so papa decide kite stay one night kat lumut then tomorrow moning kite pegi......

so after bfast...kami pon bergerak menuju ke destinasi seterusnyer....


otw......









yea..yea....kami da sampai......









tgk view dulu ekkk.....










jom....kami nak ke pantai....





 
ha...mase ni budak adam dah start demam la korang..mode dia xbaik...flu and ade skit batuk...badan dah start panas...nasib aku ready ubat so....harap2..recover la...

xshehat pon..bob builder layan jugak....bende wajib tuh...









gemookss nyer aku.....tolonnn....






huhuhhu......dah gelap...so sambung esok ekkk.....



Thursday, December 3, 2009

Jalan..daaaa....

Ke mane kite kali ni....
haaaaa......

ni kire adik badik Sunway LagooN la...tp mcm mane pon sun.lagoon tetap pojaan hati hehehe...
xbesar manepon tempat die tp ok la....bagi adam dah best bangat dah tu...
yang penting 'kite enjoy'...



uuuwaaaa.....aku semakin kembang dengan jaya nyeeee....
mcm mane ni...harus nanti nak bersalin mcm giant.....

kat petting zoo ni banyak gler hewan pelbagai keadaan +ngupe...nak tau boleh tgk website die yer..kehkehkeh.....


tengok tu...longkang pon longkang la....hahaha...yg xtahan nun kat bawah baju ijou tu..xpadan ade hati nak jugak join papa die...

 


Ni budak yg xmo mandi langsung..mengamuk2...tp atlast mengamuk sbb xnak balik pulak....
tensennnn papa die.....
"adam nak mandi tak..."
"kan adam dah mandi tadi...tak nak la...nanti seseme papa kuar air kat nose..."
"best...cube adam masuk dulu..."
"xnak...xnak...papa ni xfaham ke..."
ko..tgk die sekolah kan papa die...
sekali...amik ko dah main xnak benti pulak....






dah abis da ......
sekian. 

My cousin wedd's...

School Holiday....daaaaa.......

memandangkan aku ni beransur cergas maka..dengan ini diharuskan untuk kami sekolga pergi bercuti...hehehe....lagipon aku dah xlarat nak terperap kat umah....preggy kali ni aku amat la tidak suke untuk kuar merayau2....alhamdulillah mabuk aku tuh dah hampir pupus...
yaaaahooooo....jom jalan korang....

akceli..tujuan sampingan juge adelah utk menghantor my cousin ke rumah pihak lelaki  nun di Kampar Perok...
so alang2...tu keme pun ajak ler En Madno menyinggah mane yg patot yer....

otw to kampar...Madno Junior with lovely tiger beskut...

ujan maaa.....so pengantin tidak dapat ler nak berarak trus jer bersanding...

                                                                         makan time....