AdaM ZaQuaN

AdaM ZaQuaN

Friday, July 31, 2009

Take TurN la pulak....

X sempat nak publish ari tu....baru hari ni available...tu pon..sekadar ape yang patot..coz adam Xshehat....Ni entry Jumaat ari tu...


Alhamdulillah..En Madno balik arini...bleh la aku hantor dak Adam gi Hospital...bukan aku xleh hantar sorang tapi keadaan aku xmengizinkan...Sebelom2..ni aku jer yg g hanto kalau En mdno tu bz....lagipon...adam tu semakin menganazzz.....aku xlarat..buatnyer die merengek nak dukung...HAaa.a....huru hara aku..kat spital tu kang....!!pepaham jer la...

Aisey...pegi reception..Dr Yee xde pulak petang just in the morning....macam mane ni..??so gi nurse station cek Dr Chin ramai patient x...
Iskk...Adam kejap panas kejap ok... la pulak...actually memang dah demam dari rabu ari tu..sejak papa die g JB malam selasa tu dah ade aura..aura meragams die... .yang hairan bin ajaib malam jerk badan die panasz...siang makjang aku cakap aktif mcm biase...petang pas amik die aku bagi ubat ler...
Tetap aktif ape jua keadaan....ha..amik ko suhu die 38.9c..panas tu woi..terus doc bagi ubat bontot...hehehe......baby... dieorang ni normal 36c...kalau kite ni dah dewasa normal 37c...kecut aku nasib x sampai 39c...yer la aku cek kat umah dalam 38 that's why i ask en mdno send him to Hospital for checkup...tau jeer ler...penyakit macam2....ngeri aku dengar..lagi takut H1N1...Ya Allah..kau jauhkanlah kami dari segala macam bencana yang menimpa..AMIN...

tangan die pas amik darah..doc takut denggi...almaklumlah taman aku ni mcm2...nyamuk ade..asik kne foging jer..so aku pon ngase the best way do it blood test...

"papa..tangan adam shakit...aaaa"......"sape buat..."papa die tanyer....."uncle aaaa...aaaa."....terus nangis..kali ni memang die banyak hal..one things aku ngase coz die nak papa die layan yer la dah 4 hari kan xjumpe...hehe..ngindu kot ...mamat ni ngan papa die sentap skit...kakaka...


taraaaa....a.....adam dah baik da.....mama....ALHAMDULILLAH....blood test result adam just menunjukkan adam dijangkiti virus biase...bukan denggi...bukan jugak yang tak sepatutnyer....legaaaa.....aa.... baru bleh senyum ...

Dr yang suppose entertain my son ialah ROOM 11 but oleh kerana Doc tu on leave at pm...so nak tak nak terpakse ler gi kat DR CHIN...but not bad...aku suke pandai die layan adam...tau jer la adam tu macam mane....huh!

Ha..DR Ye Pek Ai ni ler...yang selame ni kiteorg dok ulang alik kalau ade kes Adam...start Adam kuar dari perut mama die zaman baby...sampai le la ni..orang kate serasi....tapi memang pon...penah kiteorg tukaq pi doctor lain...konon Columbia tu jauh ....kan...tapi x berkesan nau.....so senang cite ni la Consultant Peadiatrician yang sesuai untuk budak name ADAM ZAQUAN.
Stok mainan yang terpakse dibawak untuk ketenangan beliau...hehehe...

Keadaan semasa menunggu result blood test...huhu meragam..nasibler aku g ngan En madno kalau tak..bleh x bayangkan macam mane aku maintain jiwe raga...ngan keadaan die kejap kejap nak dukong tuh....huh!


























































Thursday, July 30, 2009

Dugaan....

"Allah akan menggantikan yang lebih baik ..Allah tidak pernah mencabut sesuatu dari anda kecuali Dia menggantikannya dengan yang lebih baik"
... tetapi itu apabila anda bersabar dan tetap reda dengan segala ketetapanNya.

Maksud hadith; "barang siapa yang Aku butakan kedua matanya, lalu ia bersabar, nescaya akan Aku ganti dengan syurga "

Barang siapa di dunia ini yang kekasihnya Aku cabut nyawanya, kemudian dengan cubaan yang Aku timpa ini dia bersabar dan mengharap pahala Ku nescaya akan aku ganti dengan syurga' yakni barang siapa kehilangan anaknya tetap berusaha untuk bersabar, maka di alam keabadian kelak akan dibangunkan untuknya sebuah Baitul Hamd ( istana pujaan) Para waliyullah yang pernah ditimpa musibah, ujian dan cubaan akan mendapatkan penghormatan yang agung di syurga firdaus. Umur dunia ini sangat pendek dan gudang kenikmatannya pun sangat miskin. apa pun akhirat lebih baik dan kekal.sehingga barang siapa di dunia mendapat musibah, ia akan mendapat kesenangan di akhirat kelak. dan barang siapa hidup sengsara di dunia, ia akan hidup bahagia di akhirat. lain halnya dengan mereka yang memeng lebih mencintai dunia, hanya meinginkan kenikmatan dunia saja, dan lebih senang pada keindahan dunia. hati mereka akan selalu gundah gulana, cemas tidak mendapat kenikmatan dunia dan takut tidak nyaman hidup di dunia. mereka ini hanya menginginkan kenikmatan dunia saja, sehingga mereka memandang musibah sebagai petaka besar yang mematikan. mereka juga akan memandang setiap cubaan sebagai sesuatu yang gelap gelita selamanya. ini adalah kerana mereka selalu memandang ke arah bawah telapak kakinya dan hanya mengagungkan dunia yang sangat fana dan tidak berharga ini. ..
...wahai orang2 yang ditimpa musibah, sesungguhnya tidak ada sesuatu pun yang hilang dari kalian. kalian justeru beruntung kerana Allah selalu menurunkan sesuatu kepada para hambaNya
dengan "surat ketetapan" yang disela-sela huruf kalimahNya terdapat suatu kelembutan, kasih sayang, pahala, ada balasan dan juga pilihan. maka dari itu siapa saja yang tertimpa musibah yang hebat ,ia harus menghadapinya dengan sabar, mata yang jernih dan pola fikir yang panjang.dengan itu ia kan menyaksikan bahawa buah manis musibah itu adalah maksud hadith..." lalu dirikanlah di antara mereka ( orang2 mukmin dan orang2 munafiq) dinding yang mempunyai pintu, yang di sebelah dalamnya ada rahmat ( syurga) dan di sebelah luarnya ada seksa ( neraka) dan sesungguhnya apa yang ada di sisi Allah itu lebih baik lebih abadi lebih utama dan lebih mulia.

Checkup...



Ehmm..ade appointment dgn Doc Shukiman kat SALAM...esok 3pm...emmm tapi aku dah sampai sebelom waktu nyer......arrrr...dan yang paling ngeri aku diarah untuk admit....HUH!!! macam-macam dalam pale hotak aku ni...but the very important things is my beloved son...who want to take care of him..??En. Mdno o/sttn pulak to Jb.... . Puas la aku slowtalk dgn Doc tu ...kalau nak admit aku pon tunggu ler En. Muhamad tu balik dulu coz...mane aku nak letak si Adam tu...even aku course pon die meraung xnak tinggal...atlease kalau ade papa die..xler serabut sangat die pon sure ok....xdela sentap' ....lagipon aku xsedap nak tinggalkan die macam tu jer..yang paling xtahan doc cakap bawak jer adam tu duk sekali....HELP..HELP...sure tonggang langgang SALAM tu die wat...


So selepas discuss macam nak rak...aku kne gak tahan tapi dibenarkan balik selepas selesai observation...mean dalam kul 7 aku balik...nasib ler parents aku ade kat umah...so aku xler risau sangat...tapi weeeeiiiii syahdu nyer aku ngase dok wad tadik....yer la..plan xnak bagitau En madno takut die wisau pulak..tapi x bagitau nanti die marah...so aku inform mase die msg aku..terkezut ler mamat tu..tapi aku cakap aku ok..no need rushing back..coz aku blom masuk kategori kritikal illnes....hehehe..masih bleh memain ekkk...So aku xbagi die balik...as long i can handle i do it by myself... . Lagipon bukannyer dekat nak balik dah mlm plak tu... .nanti ape2 hal aku jugak yang risau.... .Tapi sedey woiii...masuk spital hubby jauh....hehehe.... sentap plak aku ni peehal.....sesape yang penah ngase mesti tau ngase best ke x.....isk....sengal jer...


So.... for sure tommorrow aku kne datang balik for checkup....ape masalah aku nih....???ayokkk...macam macam hal..lah...

Wednesday, July 29, 2009

Parking...

Shian...dak Adam ni..slalu papa die jerk yang dok melayan main lori..bob the builder..thomas & fren..and segala macam me'nan spesis adam..so aku yang spesis hawa ni mane leh layan mainan mcm ni...so nasib ler minggu ni atok die x g o/stn kalau x..lagi ler parah...so nak x nak atok die ler yang dok melayan main sume tu...hehehe selamat aku...rilex skit....kakaka...tapi mulut die bising kejap kejap ajak aku g amik papa..."mama jom kite pi joo'or.." amik papa...hUH! die ingat mcm nak g kedai runcit Pak Imam ker....(kedai ni dekat simpang masuk umah aku....hehe)...aku cakap..jauUUUUuuh sangat...ayat die lagik..."kalau jauh mama kite naik aeroplane la mama..."..ha amik ko..nak jawab ape ekkk....aku pon wat xtau..xkose....

lame giler....

sorry la yea dah lame aku x update blog ni.....bz ler...sangat2...nanti available aku story mory...yer...tungUUuuu..

nape ekk...

apesal...x leh masuk story ni

SOOooo tired...

weh apesal aku penat sgt ari ni..?? BOoosan pon ade gak...badan letih xtentu pasal...NApe ek...korang ade ape2 suplement nak suggest..??plezZzz...

Thursday, July 9, 2009

not feeling well... :(

Badan dah ngase semacam jer nih...bersin bersin...tu tande nak flu...huhuhu...x larat woi kalau flu pale sure fenin'...pastu mesti nak marah...jer...dah ler sejak 2 menjak nie..wabak macam macam..huh ! takuttttttTttt...mintak dijauhkan...Amin.
Penat sangat minggu nie bz...dgn kelas tambahan..wekeend ni pon ade kelas tambahan Sabtu + Ahad....xbuat pulak shian ngan budak budak tu..nak sangat wat kelas...hmmmm dah jadik cikgi macam tu la..aisey...conpom xdapat ikot En. Madno balik kampOng...nampaknyer aku tinggal dengan Adam jer ler minggu ni.. Busu YoYoi pon balik dah esok coz nak prepare barang nak g praktikal....! Sunyi balik ler umah aku nih...BoOoosan nyer...
Aku malas ler nak gi doc telan panadol jerk walaupon aku tau x elok..hik hik hik....

Di sini saya nak kongsi sedikit petua baik demam walaupon saya sendiri tidak buat pon petua-petua baik demam ni ;)..
Sebagaimana yang kita tahu penadol memang banyak keburukkan dia, jadi elakkan untuk memakan penadol kalau setakat demam sikit-sikit tu. Jangan selalu makan penadol kerana penadol ada banyak keburukkan.

Petua baik Demam
1. Minum air 100 plus peganti kepada penadol.
(Ni tak pasti fakta atau tidak petua ni membe yang kasi)
2. Macam biasa la pakai baju tebal-tebal kemudian selimut sehingga berpeluh kemudian tido.
3. Minum air masak dengan banyak kemudian kita akan kerap la ke tandas nak update blog pon duk dalam tandas la gamaknya. Minum paling kurang 12 gelas.
4. Ambil asam jawa kemudian campurkan sedikit air biasa, air asam jawa ini nanti disapukan di bahagian leher dan kepala.(Kecik-kecik dulu mak slalu buat ni)
5. Pegi farmasi beli Heat Cleanser

Itu jela kot yang saya tahu.
Berbalik kepada penadol tadi, sebenarnya penadol atau nama di surat beranak dia PARASETAMOL ni bukan lah ubat demam tetapi sejenis ubat tahan sakit. Penadol merupakan toksid kepada badan dan boleh memberi kesan buruk pada hati.

aku surfing forum.. dan jumpa satu artikel..ni untuk korang merujuk atau buat kajian..
JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)
UNTUK PENGETAHUAN.....
ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya..."Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.

hmmm..takut ekkk...tapi tu lah...En. Madno pon sangat bergantung kepada Panadol@ParacetamOl...

P/S...papa..tolong bace artikel ni ekk......mama dah x larat nak cakap..really..i'm tried to advise so many times but really can't affect the outcome....

Wednesday, July 8, 2009

Cameron Highlands...

..pas marking paper aku jadik cam biol kejap so..nak merehatkan diri + menghabiskan saki baki cuti yang tinggal brape kerat jerk sebelom naik sekolah..ha???sape cakap cikgu banyak cuti...??aku xcoti pon..budak start cuti aku kne g sekolah settellkan budak for next year...pastu habis jer spm sambung keje balik..+ - sume kirenyer aku sempat cuti seminggu jerk korang!!huhuhuhu...sedey....so sebelom mule sesi 2009 yang pasti boleh buat ala-ala meroyaan dengan perangai budak yang xkeruan...baiklah aku g merehatkan pale hotak aku ni...



senang jer nak sampai sini..ta;i yg pasti kalau nak pegi time cuti sekolah / peek hour makesure u kasi booking dulu itu bilik....kalau nak selesa la..tapi kalau xkesah....ade jerk motel yang murah..tp kalau dah murah tu jangan plak banyak complain....



muke happy jer kalau jalan...co-pilot papa die...ceh macam tau jalan...kalau ikot highway Utara-Selatan pastu exit tapah...bla..bla..ikot signboard yer..xhengat sangat aku ni melopong jer bleh harap...on the way nanti korang nampak banyak giler perkampungan orang asli...macam-macam ngupe keh keh keh... then jalan lagik depan jumpe Tanah Rata..kiterog staykat sini..Heritage Hotel..okla notbad...yang penting selesa.. Tanah Rata ni kire tengah tengah ler...yang paling atas Brinchang..tak der la jauh sangat dari Hotel kiteorang tuh..






Boleh buat iklan gigi tak...?


Bersantai dalam bilik...rehatkan badan...Apelagi aktiviti Adam....lain xbukan main bob builder..tu jer..celik mate bob builder sampai la nak tido nanti...kenkadang sampai mengigau..huh fanatik betui...papa die ngajin melayan...jadik jer...aku ni xske sangat aktiviti lasak lasak tuh..almaklumlah dolu dolu aku main masak masak..main mak mak...so sume mainan aku xunsur bob builder...yer la lain spesis kan ngan anak aku...


kat kebun Teh...
cantik kan view kat sini..fresh air lagi...memang puas hati sedut oksigen banyak2...


kemboOong pon xpe..








kebun ni empunye 'Boh Plantation"..aku sempat gak tengok kilang proses teh..xder la payah sangat..tapi kalau nak wat sendiri confom sampai bile2 xdapat...






ni aku pon x hingat sangat apehal mamat ni g geram sangat....yang pasti die memang xsuke amik gambo...asik kne pakse jer..




so snap jer la paksa rela...yang penting jangan suruh die...'adam tengok mama sayang....tengok camera...jap..'ha...ayat tu yang die paling xsuke...


ha..tengok...siap nak kne pegang ...kalau suh stanby betuah....






nasib2 jer dapat shot mcm ni...


Mama..Papa...Adam ZaQuan


Umpan lolypop....






bleh masuk kawat kaki...X???







yum..yummm...sedapnyer..fresh..


















one..two..three..aik mesti papa amik ni xcukup la adam kire...




hasil kutipan Adam...