AdaM ZaQuaN

AdaM ZaQuaN

Thursday, July 30, 2009

Dugaan....

"Allah akan menggantikan yang lebih baik ..Allah tidak pernah mencabut sesuatu dari anda kecuali Dia menggantikannya dengan yang lebih baik"
... tetapi itu apabila anda bersabar dan tetap reda dengan segala ketetapanNya.

Maksud hadith; "barang siapa yang Aku butakan kedua matanya, lalu ia bersabar, nescaya akan Aku ganti dengan syurga "

Barang siapa di dunia ini yang kekasihnya Aku cabut nyawanya, kemudian dengan cubaan yang Aku timpa ini dia bersabar dan mengharap pahala Ku nescaya akan aku ganti dengan syurga' yakni barang siapa kehilangan anaknya tetap berusaha untuk bersabar, maka di alam keabadian kelak akan dibangunkan untuknya sebuah Baitul Hamd ( istana pujaan) Para waliyullah yang pernah ditimpa musibah, ujian dan cubaan akan mendapatkan penghormatan yang agung di syurga firdaus. Umur dunia ini sangat pendek dan gudang kenikmatannya pun sangat miskin. apa pun akhirat lebih baik dan kekal.sehingga barang siapa di dunia mendapat musibah, ia akan mendapat kesenangan di akhirat kelak. dan barang siapa hidup sengsara di dunia, ia akan hidup bahagia di akhirat. lain halnya dengan mereka yang memeng lebih mencintai dunia, hanya meinginkan kenikmatan dunia saja, dan lebih senang pada keindahan dunia. hati mereka akan selalu gundah gulana, cemas tidak mendapat kenikmatan dunia dan takut tidak nyaman hidup di dunia. mereka ini hanya menginginkan kenikmatan dunia saja, sehingga mereka memandang musibah sebagai petaka besar yang mematikan. mereka juga akan memandang setiap cubaan sebagai sesuatu yang gelap gelita selamanya. ini adalah kerana mereka selalu memandang ke arah bawah telapak kakinya dan hanya mengagungkan dunia yang sangat fana dan tidak berharga ini. ..
...wahai orang2 yang ditimpa musibah, sesungguhnya tidak ada sesuatu pun yang hilang dari kalian. kalian justeru beruntung kerana Allah selalu menurunkan sesuatu kepada para hambaNya
dengan "surat ketetapan" yang disela-sela huruf kalimahNya terdapat suatu kelembutan, kasih sayang, pahala, ada balasan dan juga pilihan. maka dari itu siapa saja yang tertimpa musibah yang hebat ,ia harus menghadapinya dengan sabar, mata yang jernih dan pola fikir yang panjang.dengan itu ia kan menyaksikan bahawa buah manis musibah itu adalah maksud hadith..." lalu dirikanlah di antara mereka ( orang2 mukmin dan orang2 munafiq) dinding yang mempunyai pintu, yang di sebelah dalamnya ada rahmat ( syurga) dan di sebelah luarnya ada seksa ( neraka) dan sesungguhnya apa yang ada di sisi Allah itu lebih baik lebih abadi lebih utama dan lebih mulia.

Checkup...



Ehmm..ade appointment dgn Doc Shukiman kat SALAM...esok 3pm...emmm tapi aku dah sampai sebelom waktu nyer......arrrr...dan yang paling ngeri aku diarah untuk admit....HUH!!! macam-macam dalam pale hotak aku ni...but the very important things is my beloved son...who want to take care of him..??En. Mdno o/sttn pulak to Jb.... . Puas la aku slowtalk dgn Doc tu ...kalau nak admit aku pon tunggu ler En. Muhamad tu balik dulu coz...mane aku nak letak si Adam tu...even aku course pon die meraung xnak tinggal...atlease kalau ade papa die..xler serabut sangat die pon sure ok....xdela sentap' ....lagipon aku xsedap nak tinggalkan die macam tu jer..yang paling xtahan doc cakap bawak jer adam tu duk sekali....HELP..HELP...sure tonggang langgang SALAM tu die wat...


So selepas discuss macam nak rak...aku kne gak tahan tapi dibenarkan balik selepas selesai observation...mean dalam kul 7 aku balik...nasib ler parents aku ade kat umah...so aku xler risau sangat...tapi weeeeiiiii syahdu nyer aku ngase dok wad tadik....yer la..plan xnak bagitau En madno takut die wisau pulak..tapi x bagitau nanti die marah...so aku inform mase die msg aku..terkezut ler mamat tu..tapi aku cakap aku ok..no need rushing back..coz aku blom masuk kategori kritikal illnes....hehehe..masih bleh memain ekkk...So aku xbagi die balik...as long i can handle i do it by myself... . Lagipon bukannyer dekat nak balik dah mlm plak tu... .nanti ape2 hal aku jugak yang risau.... .Tapi sedey woiii...masuk spital hubby jauh....hehehe.... sentap plak aku ni peehal.....sesape yang penah ngase mesti tau ngase best ke x.....isk....sengal jer...


So.... for sure tommorrow aku kne datang balik for checkup....ape masalah aku nih....???ayokkk...macam macam hal..lah...