AdaM ZaQuaN

AdaM ZaQuaN

1st trimester

Wednesday, September 2, 2009

Tat Nenas...

Korang kenai tak kuih ni....Ni kuih pavorite aku tau....iskkk memang kecur air liuq kalau tgk kuih ni..sabo..sabo... bulan pose...aku leh bagi resepi jerk..tapi memang aku xpenah buat selalunyer aku buat kat kedai Kak Ju PD yang sangat terkenal dengan kesedapan dan keenakkan kuih tat ni..huh!!hehehe....nampaknya raya dah nak dekat.. so barang siapa nak cube resepi ni bleh la...ni resepi aku amik dari tuliskan hasil kerja kakliza yg biasa kakliza buat..

TAT GULUNG
Bahan
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus 1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas.. boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula 1/2 cawan air ]
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

1 comment:

Anonymous said...

sedapnyer-semut0-

Post a Comment